Kleopátra szépségszalon

Aktuális

Egy friss tanulmány szerint a szoláriumok hatékonyak a D-vitamin szint emelésére

Brüsszel, 2017. november 21. – A szoláriumok, melyek a nyári napsütéshez hasonlóan UVB sugárzást is kibocsátanak, hatásos alternatívát kínálhatnak D-vitamin forrásként a téli hónapok alatt – állítja egy friss kanadai tanulmány, amelyet most publikáltak a Dermato Endocrinology című lapban.

A tanulmány szerint azok a szoláriumba járó emberek, akik UVB-t is kibocsátó szoláriumot használnak a téli hónapok alatt, fiziológiai D-vitamin szintet érnek el (>100 nmol/L). Az eredmények szerint a szokványos, a szabadtéri napsugárzásnak megfelelő tartományban UVB-t is kibocsátó szoláriumot használók átlagosan 42 nmol/L értékkel növelték D-vitamin szintjüket. Ezt az eredményt normál szolárium kezelések által, szolárium szalonokban történő barnulással érték el.

„A szoláriumok ellenőrzött körülmények között a bőr csaknem 100%-os besugárzását teszik lehetővé, ezáltal megsokszorozva a D-vitamin termelés hatékonyságát” – mondta Dr. Samantha Kimball, a Calgaryban működő Pure North S’Energy Alapítvány kutatási igazgatója és a kutatás vezető szerzője.

„Eredményeink azt támasztják alá, hogy a D-vitamin szint hatékonyan növelhető a kívánt tartományig a bőr pirulása nélkül, valamint a kanadai Egészségügyi Ügynökség ajánlásait követve. Azonban azt is meg kell említeni, hogy bármilyen UV-sugárzás – érkezzen az a napból vagy szoláriumból – kockázatot hordoz.”

Kanadában professzionális szolárium stúdiókban működő szoláriumokat használtak a kutatásokhoz. A korábbi tanulmányok, amelyek a szoláriumok D-vitamin termelést serkentő hatásaival foglalkoztak, ugyanilyen szoláriumokat vizsgáltak, azonban a kutatásokat laboratóriumi körülmények között végezték. A szoláriumok többsége egyaránt kibocsát UVB-t és UVA-t – csakúgy, mint a kanadai nyári napsugárzás. Kanada legnagyobb részén a nyári napsugárzás déli órákban mért összetétele kb. 95% UVA és 5% UVB.

Az ultraibolya-B-t (UVB) tartalmazó nyári napfény a bőrben található koleszterint alakítja át D-previtaminná. A Kanada északi részén (a 44⁰N szélességi körön túl) tapasztalható téli napsütés a nap beesési szöge miatt nem tartalmaz a D-vitamin szintézishez szükséges elegendő UVB-t. „Pontosan ugyanez igaz a Közép- és Észak-Európában élő lakosság nagy részére a nyár végétől tavaszig tartó időszakban” – emeli ki Frank Harbusch, az Európai Szolárium Egyesület (ESA) főtitkára.
Miért foglalkozzunk az UV-fénnyel, amikor választhatjuk a táplálék-kiegészítőket is? Kimball rámutat, hogy nem mindenki bélrendszere tudja a táplálékkal vagy táplálék kiegészítőkkel bevitt D-vitamint hasznosítani, számukra teljes mértékben az UV-fény a megoldás. Ide tartoznak a felszívódási zavarokkal (pl. Crohn betegség vagy vese problémák) küzdő személyek.

Mikorra foglalhatok neked időpontot?

Kérek egy időpontot!